הגן לאומי ממשית הוא אתר מורשת עולמית, משמר את שרידיה של עיר נבטית מהתקופות הרומית והביזנטית ומציג את האדריכלות הנבטית במלוא תפארתה, על רקע נוף המדבר של הרי צפון הנגב.

אטרקציות הפארק כוללות:

פונדקי השיירות: שרידים של שני מתחמים גדולים מחוץ לחומות העיר ששימשו אכסניות לשיירות הסוחרים.

שער העיר: השער נבנה בתקופה הרומית המאוחרת. הוא היה חלק מביצורי העיר והגנו עליו שני מגדלים. השער ומגדליו מצוינים במפת מידבא (מפת פסיפס מהמאה ה-6 לספירה, שהתגלתה בכנסייה בעיר מידבא שבירדן). הוא נשרף וחרב במאה ה-7 לספירה.

בית האמידים: בית מפואר המשתרע על 1,000 מ"ר בקירוב. המבנה דו-קומתי ובו חדרים המקיפים חצר מלבנית. הוא כולל חדר משמר, אולם קבלת פנים, גנזך, חדרי משרתים, אגף מגורים, ועוד.

המגדל: מבנה רבוע, במקורו בן שלוש קומות. בקומת הכניסה השתמר חדר ובו קשתות שנשאו תקרה בנויה לוחות אבן. ניתן לעלות לקומה השנייה של המגדל בגרם מדרגות.

הכנסייה המערבית ("כנסיית נילוס הקדוש"): הכניסה לכנסייה הייתה דרך חצר מוקפת עמודים (אטריום) ובמרכזה בור מים מקורה. הכנסייה נבנתה כבזיליקה – אולם מרכזי ושתי סיטראות מצדדיו, ומן החצר הובילו לתוכה שלושה פתחים. בקצה האולם המרכזי נמצא האפסיס ומשני צדיו חדרים ששימשו לפולחן. האולם המרכזי מרוצף פסיפס מעוטר בכתובות בדגמים גיאומטריים ובדמויות ציפורים. כתובת אחת היא כתובת הקדשה וזה תרגומה: "אלוהים הושע את עבדך נילוס, אוהב ישוע, אשר יסד [את הבניין] הזה ושמור על בני ביתו". כתובת זו היא שהעניקה למבנה את שמו.

בית מגורים: דוגמה לבנייה אופיינית לנבטים בממשית. הבית צמוד לקיר המזרחי של כנסיית נילוס הקדוש והוא מקיף חצר ובה בור מים. מהחצר יש מעבר לאורווה. חדר מדרגות מוביל לקומה שנייה ומשמר את סימני רעידת האדמה שתרמה להרס העיר, כנראה בשנת 363 לספירה. הבית שימש למגורים גם בתקופה הביזנטית, כפי שמעידים הצלבים החקוקים במשקופיו, אף על פי שנהרס בחלקו כדי לפנות מקום להקמת הכנסייה המערבית. הבית שוחזר בחלקו.

הכנסייה המזרחית ("כנסיית הקדושים והמעונים"): כנסייה זו נבנתה כבזיליקה והייתה חלק ממנזר. בכנסייה נמצאו עצמות אדם, כנראה של קדוש שסגדו לו. גרם מדרגות מרשים הוביל את הבאים לאטריום. במרכזו בור מים גדול ושלושה פתחים לכנסייה. ברצפת האולם המרכזי נחשפה רצפת פסיפס ובה שני צלבים, עדות לקדמוניותה של הכנסייה, שכן לאחר שנת 427 לספירה נאסר להציג צלבים ברצפות של כנסיות. בכנסייה נמצא אגן טבילה גדול בצורת צלב להטבלת מבוגרים, ולידו אגן טבילה רבוע קטן לתינוקות. בצדה המזרחי של הכנסייה, בחדרים שמשני צדי האפסיס, נחשפו שרידי תיבות שבהן נשמרו שרידי קדושים, והם שהעניקו את ההשראה לכינויה של הכנסייה בימינו.

המצודה: המצודה הקדומה של ממשית נבנתה בנקודה הגבוהה בעיר. בשנת 1936 בנו שם שלטונות המנדט הבריטי את מבנה משטרת הרוכבים המדברית כדי לפקח על תנועת הבדווים והיהודים בנגב. המבנה נבנה על בניין נבטי קדום. גג המבנה מעניק תצפית מצוינת על שרידי ממשית הקדומה ועל נחל ממשית.

  • "השוק": רחוב משוחזר מהתקופה הנבטית. בשני צדיו טורים של חדרים ששימשו חנויות (יש הסבורים שהרחוב היה מחנה צבאי). בסוכות ובפסח נפתח בו וסביבו שוק ססגוני.
  • "בית נבטו": הבית הגדול ביותר שהתגלה בממשית. המבנה משתרע על 2,000 מ"ר בקירוב ובו חצרות פנימיות וגרמי מדרגות. הכינוי שניתן לבית מבטא את המאפיינים הנבטיים הרבים שהתגלו בו, בהם אורווה ל-16 סוסים וכותרות ובהן מגולפים ראשי אדם, קנקן ושור. בקירות אחד החדרים נמצאו שרידי פרסקאות המתארות את ארוס ופסיכה – דמויות מהמיתולוגיה היוונית. באחד מחדרי הבית התגלה מטמון של כ-10,800 מטבעות כסף מהמאות 1­-3 לספירה.
  • מאגר העיר: ברכה ציבורית גדולה (3X10X18 מ') קלטה את מי הנגר מהבתים ומהרחובות. בחפירות נמצא בברכה חרס ועליו כתובת, וזה תרגומה: "בשביל פלאביוס גורמוס, בנו של זכריהו, סיימת עבודה אחת מעבודות החובה בשביל הברכה, 25 לחודש דיוס". נראה כי תושבי ממשית תחזקו את הברכה בתורנות.
  • בית מרחץ: בית המרחץ של ממשית בנוי ליד המאגר ונראה שמימיו באו ממנו. בבית המרחץ היו שלושה חלקים עיקריים: פריג'ידריום – חדר ובו מים קרים, טפידריום – חדר ובו מים פושרים, וקלדריום – חדר ובו מים חמים. אפשר להבחין בצינורות החרס שנבנו בתוך הקירות ובהם זרם האוויר החם.
  • נחל ממשית: שביל מסומן יוצא משער הכניסה לגן הלאומי ויורד לנחל ממשית. בנחל בנו תושבי ממשית העתיקה כמה סכרים לאגירת מים. בימינו נראים בבירור שלושה. הסכר התחתון שופץ בתקופת המנדט הבריטי ושימש את משטרת רוכבי הגמלים. במורד הנחל נכרתה באר.

ניתן כמו כן לישון באיזור קמפינג מוסדר באיזור.

הכניסה לגן נסגרת שעה לפני השעות הרשומות

שעון קיץ:

בימים א' - ה' ושבת: 08:00 - 17:00 | בימי שישי וערבי חג: 08:00 - 16:00

שעון חורף:

בימים א' - ה' ושבת: 08:00 - 16:00, בימי שישי וערבי חג:
 08:00 - 15:00 בערב ראש השנה | בערב פסח: 08:00 - 13:00 |
בערב יום כיפור: 08:00 - 13:00

פרטי יצירת קשר:

טלפון: ‎ 08-6556478
למידע נוסף לחצו כאן